Bu yazıda belli koşulları sağlayan herkesin Almanya’da C1 düzeyine kadar nasıl eğitim alabileceğini açıklamaya çalıştım. Almanya’da dil eğitim desteğini iki farklı kurum vermektedir. A1-B1 arasındaki dil eğitimini BAMF yani yabancılar şubesi, B2-C1 arası eğitimi Arbeitsagentur yani iş bulma kurumu karşılamaktadır. Yazının devamında 7 yaşından büyük çocuklar ve üniversite okumak isteyenler için detayları da paylaştım.
Toplam eğitim maliyetinin %25’ini ödeyerek A1-B1 arası eğitim almak: Eğer aile birleşimi ile geldiyseniz, eşiniz hangi gerekçe ile Almanya’da yaşama izni olduğuna bakılmaksınız(mavi kartlı, Alman vatandaşı ya da sınırsız oturuma sahip) bu eğitim imkanından faydalanabilirsiniz. Ancak BAMF (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge) yani yabancılar şubesi ile ilk temasınızda, sizin eğitim durumunuza bağlı olarak oryantasyon sürecine dahil olmanıza gerek olmadığı bilgisi verilebilir. Bu şu demek; sizin eğitiminiz, ingilizce dil bilginiz gibi avantajlarınız Almanca öğrenmenize gerek kalmadan Almanya’da oturum, vatandaşlık gibi süreçlerde gerekli olan ve zorunlu olarak tamamlanması gereken oryantasyon ve B1 dil sertifikalarını beyan etmenize gerek olmadığı anlamına gelmektedir. Bu durumda BAMF’ın size B1 Almanca ve devamında Leben in Deutschland (Integrationskurs) eğitimlerini alabilmeniz için gereken desteği sağlamaz. Ancak tam bu arada bu eğitime ihtiyacınız olduğunu ve Almanca dil eğitimi olmadan iş bulamayacağınızı söylediğiniz takdirde hemen hemen Almanya’nın tamamında geçerli bir eğitim desteği alacaksınız. Bu destek iki etaplı olacak. İlk etapta eğitim bedelinin yarısını eşiniz ödeyecek, ancak siz eğitimlerden başarılı olup sınavları geçtiğiniz takdirde basit bir dilekçe vererek eğitim boyunca ödediğiniz tutarın %50’ini iade alabiliyorsunuz. Bu destekler eşin kazandığı maaşa ve yaşadığınız eyalete göre değişmektedir. Bazı eyaletlerde eşin maaşı belli bir rakamdan fazla ise, kursu eşin ödemesi beklenmektedir.
Hiç ücret ödemeden B2-C1 arası dil eğitimi almak: Bu bölüm sınırsız oturumu olanları, işsiz kalanları ve aile birleşimi ile gelip B1’i başarı ile tamamlayan ve iş bulmak için daha fazla dil eğitimine ihtiyaç duyanları kapsar. B2-C1 arası dil eğitim desteği için kurs ücretinin %100’ü ödenir ve sınavlardan başarılı olmazsanız ücreti geri iade etmek zorunda kalmazsınız, hatta bu eğitimi almak için ev ile kurs arasındaki ulaşım masraflarınızıda eğitimin sonunda talep ettiğiniz takdirde size geri ödenir. Ancak bu eğitim BAMF’dan değil Bundesagentur für Arbeit yani iş bulma kurumunda alırsınız. Ancak bu eğitime ihtiyacınız olduğu ile ilgili küçük bir ikna konuşması yapmanız gerekebilmektedir. Örneğin doktorsunuz ve dil eğitimine ihtiyacınız var, ya da pazarlama işiyle uğraşacaksınız gibi dil odaklı mesleklerle ilgili olanların bu eğitim desteğini alması son derece kolay olmaktadır.
Ayrıca, eş birleşimi ile gelenlerin faydalanabileceği başka bir seçenek ise Almanya’da üniversite eğitimi almaktır. Bu durumda seçtiğiniz bölüm Almanca gereken bir bölüm ise hazırlık sınıfınlarında C1 seviyesine kadar ücretsiz eğitim alabilmektesiniz.
Son olarak anaokul çağını geçmiş çocukları ile beraber Almanya’ya göç eden ailelerin merak ettiği bir konuya değinerek gençlerin okul eğitime devam edebilmesi için gerekli olan süreci açıklayarak yazımızı bitirelim. Çocuğunuz 7 yaşından büyükse ve okula Almanya’da devam edecekse buradaki entegrasyon sorununu çözmek için Almanya’da “Seiteneinsteiger*innen” diye geçen bir süreç var. Bir tür uyum kursu ve endişelenmenize gerek yok. Bunun için BAMF ile konuşarak gerekli desteği talep edebilirsiniz.