Almanya’da ev bulmanın alternatif yolları

Ev bulmak tam bir kabus, şehir büyüdükçe süreç daha da kaotik olmakta, bu yazımda hem ev bulmak için alternatifleri hem de dolandırıcılık yöntemlerine dair uyarıları sıraladım.

1- immobilienscout24 gibi emlak siteleri; bu siteler aracılığı ile ev aranacaksa ücretli üyelik almak en hızlı çözümü sağlıyor. Ücretli üyeliklerin 1 aylık fiyatı ile yıllık fiyatı arasında küçük farklar olduğu için genelde insanlar kazara bir aylık seçeneği seçip kullanmaya başlıyorlar. Aylık tahsilat üzerine kurulu sistem 12 ay boyunca düzenli olarak bu ücreti sizden tahsil ediyor. Erken iptalde geri kalan ayları ödemek zorunda olduğunuzu unutmayın. Yani bu platformları kullanıyorsanız mutlaka ödeme planına dikkat edin.

2-Facebook grupları: Evet son derece etkilidir. Bir çok insan kendi semtinde oturan insanları önceden bilgilendirmeyi tercih ediyor. Facebook üzerinden ikamet etmek istediğiniz şehrin facebook sayfalarına erişim sağlayın ve bu platformlarda kiralık ev ilanlarını kontrol edin.

3-Ev bulma şirketleri: Bir çok firma ev bulma ve taşınma gibi hizmetler veriyor. Hausvermittlungsunternehmen kelimesi ile arama yapabilirsiniz.

4-Kiralama şirketleri: Bu Hausvermittlungsunternehmen yapısından farklı olarak kendine ait evleri olan büyük emlak şirketleri olarak ortaya çıkyor ve üyelik sistemi ile sisteme dahil oluyorsunuz. Sizin kriterlerinize uygun ev çıktığında size haber veriyorlar. Ev bulma süresi son derece uzun oluyor.

5- www.kleinanzeigen.de bu site aslında ikinci el eşya satma sistesi ancak bu site üzerinden bir çok insan evlerini kiraya vermek, yanına ev arkadaşı aramak, kiralık evini devretmek gibi farklı taleplerle ilan açabiliyor. Kiralık evi devretmek “Nachmieter” olarak bilinen bir kavram. Nachmieter olmak bazı sorumlulukları yerine getirmeyi kabul etmek anlamına geliyor. Burada kiracı evi, sizinle anlaşarak devrediyor. Mesela evdeki tamirleri üstlenmek, evin mutfağını satın almak ya da boya badana işlerini sizin üstlenmeniz gerekebiliyor. Nachmieter genelde kira kontrat süresi bitemeden evden çıkmak isteyen insanların talep ettiği bir durumdur. Çünkü Almanya’da kira kontarat süresi dolmadan evi boşalatmak isterseniz evin kalan aylardaki kiralarını ödemek zorundasınız. Tabi ev sahibi ile anlaşabilirseniz durum farklı olabilir. Ama genelde ödemeniz beklenir. Eğer öğrenciyseniz ya da bir grup insanla beraber kalmak sizin için sorun değilse Wohngemeinschaft ya da diğer adı ile WG kelimeleri yazarak da arayabilirsiniz.

6-Mini çakallık tüyosu: Yine kleinanzeigen.de üzerinden “umzug” kelimesi ile arama yapıyorsunuz. Umzug Almanca’da taşınmak anlamına geliyor ve taşınma sebebi insanlar eşyalarını satışa çıkarıyorlar. Bu durumdaki insanların evleri henüz boş ve kiralanmamış oluyor. Bu kişilere mesaj atarak evin kiralık olup olmadığını da sorabilirsiniz.

Dolancırılara dikkat:

Ev arayan hemen hemen herkesi dolandırmaya çalışan bir oluşum var ve genelde benzer yöntemleri uyguluyorlar.

1- Şuan Almanya’da değilim, x şehinde ya da ülkesindeyim. Eğer bana yol parasını gönderirsen gelip evi gösterebilirim, ya da anahtarı kargolayabilirim gibi vaadlerle para isteyenler.

2-Evi kiralamak için gerekli ödemeleri yapabileceğiniz booking.com ya da benzeri bir siteye ait oldukları sahte linkler yollayarak ödemeleri bu platformdan yapmanızı isteyenler.

3-Göstermediği evi kiralamak için gerekli evrakların fotoğraflarını isteyenler.

Bu konularda çok temkinli olun, asla gezmediğiniz size bizzat gösterilmeyen evleri kiralamak için ödeme yapmayın. Bu kişilerle kimlik bilgilerinizi asla paylaşmayın. Hem kimlik bilgileriniz üzerinden farklı dolandırıcılık yöntemleri sizin üzerinizde denemek için kullanacaklardır hem de yaptığınız ödemeyi geri alamayacaksınız.

Son olarak kiracısı olduğu evi kiralamak isteyenler var. Bunlar Anmeldung mümkün değil şeklinde ilan verirler size evi gösterirler oturmanıza izin verirler ama finalde o ev aslında size evi gösteren değil başka birisine aittir ve evi size ev sahibinin rızası olmadan kiralamıştır. Geçici barınma için tercih edebilirsiniz ama ileride ev sahibi ile sorun yaşamanız çok ama çok büyük bir ihtimaldir. Sakın böyle evleri kiralamaya çalışmayın.

 

 

 

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top