Almanca Öğrenmek İçin En İyi Uygulamalar

Uzun bir süredir dil öğrenimi için düzenli egzersizler yapıyorum ve keşke en başında bu uygulamaları bilseydim dediğim, uygulamaları derlemek istedim. Her birinin ücretsiz kullanımı yeterli derecede yardımcı oluyor.

Yeni kelimeler öğrenmek için:

Wortratespiel ve Readlang yeni kelimeler öğrenmek için son derece verimli iki uygulama. Wortratespiel Almanca öğrenmek isteyenlere yöneliktir. Readlang ise çok farklı dil seçenekleride sunar.

Wortratespiel:

Tamamen ücretsiz benim yazdığım Wortratespiel bir kelime tahmin oyunudur. Telefon, bilgisayar ya da tabletten erişebilirsiniz. Birkere açtıktan sonra ön belleğe yüklenir ve internete ihtiyaç duymaz.  A1-C1 arası Almanca için en gerekli ve en çok kullanılan, fiil, sıfat, nesne vb. gruplarındaki 2000’den fazla kelime içerir.  Bu oyun özellikle birlikte Almanca öğrenmek isteyen seviyeleri fark bile olsa, eğlendirerek almanca öğretmeyi hedeflemektedir.  A1-C1 arasında kelimelerin türkçe, ingilizce ve almanca anlamları var, bazı kelimeler için örnek cümleler göreceksiniz. Bir kelimenin birden fazla anlamı varsa bunlarada yer verdim. Kurallar ve oyuna giriş için Link

 

Readlang:

Gerçekten eksiksiz bir uygulama, Duolingo’da çalışan bir geliştirici kendi şirketini kurarak bu uygulamayı geliştirdi. Uygulama bir kaç farklı evreden oluşuyor. Kendi içindeki hazır hikayeler var ve sizde yenilerini ekleyebiliyorsunuz. Dilerseniz bunu herkese açık hale getirebilir ya da sadece kendiniz okuyacağınız şekilde yapılandırabilirsiniz. Uygulama aracılığı ile okuduğunuz hikaya ya da makaleler içerisinde bulunan herhangi bir kelimenin üzerine tıkladığınızda kelimenin anlamı hemen üstünde beliriyor böylelikle sözlük kullanmaya gerek kalmadan akıcı bir şekilde okuma egzersizlerinizi yapabiliyorsunuz. Ayrıca kullanıcının ek bir müdehale yapmasına gerek kalmadan anlamına baktığınız kelimeler için kelime tahmin kartı hazırlıyor. Daha sonra anlamlarını bilmediğiniz kelimeleri etüd edebiliyorsunuz.  Uygulama, web tabanlı olduğu için herhangi bir kurulum gerekmiyor telefon, tablet ya da bilgisayardan kolayça açıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak bilgisayar için ayrı bir güzelliği var. Readlang Chrome eklentisi, bu eklenti ile Almanca web sayfalarını gezerken bilmediğiniz kelimelerin anlamalarını tıpkı uygulamanın içindeyken okuduğunuz gibi okuyabiliyorsunuz, kelime kartları yine otomatik hazırlanıyor. Kelime kartlarında kelimenin nasıl telafuz edilmesi gerektiği ile ilgili seslendirmeler de var. Öğrenme geçmişinizi takip etmek gibi farklı özellikleri var onları kurcalayarak öğrenirsiniz. Peki nerede ücret ödemek gerekiyor? Kelimenin ya da kelime grubunun bağlamanı açıklama özelliği ücretli. Günlük 5 kelime grubu özelliği açıklaması yapıyor. Eğer ücret öderseniz bu sınırsız oluyor. Almanca haber mi okumak istiyorsunuz readlang eklentisi ile okuyun!

Tercüme Uygulamaları:

Tercüme için bende genelde Google Translate’i tercih ediyorum. Ancak DeepL isimli uygulama bir kaç açıdan google’dan daha iyi. Özellikle kısa cümlelerin tercümesi DeepL ile daha isabetli sonuçlar veriyor. Bunun yanı sıra Türkçe-Almanca çevirisi de çok verimli alternatif cümle önerileri sunabiliyor. Özellikle Almanca yazışmalar yapmak istediğinizde hayat kurtarıcı bir araç. DeepL için link:

Sözlük Uygulaması:

 

Dil öğrenirken yapılacak en büyük hata kelime anlamlarını translate uygulamalarından öğrenmeye çalışmaktır. Her zaman yanlış öğrenmeye neden olur. Benim gördüğüm en iyi sözlük uygulaması ise Pons’dur. Pons ile kelimelerin, fiilerin, bağlaçların, hem çekimlerini, hem artikellerini, hem de örnek cümlelerini görebilirsiniz. Ayrıca bir kelime birden fazla anlama geliyorsa öncelik ya da bağlam sırasına göre anlamlarıda göstermektedir. Özellikle fiil çekimleri, konusunda sağladığı içerik benzersiz ve güzeldir. Hem web, hem mobil uygulaması var. Ben ücretli versiyonunu kullanıyorum. Ücretsiz olanda reklamlar var ama reklamlar sizi rahatsız etmiyorsa sağladığı faydalar tamamen aynı.

Gramer Öğrenmek:

Açıkcası gramer öğretmek amacı ile hazırlanmış benim bildiğim bir uygulama yok. Ancak benim geliştirmekte olduğum satzmacher isimli basit web uygulaması belki bu alanda öncü olabilir. Uygulama aslında Wortratespiel’in bir uzantısı olarak doğru. Bazı eksikleri var zamanla düzelteceğim. Bu hali bile oldukça yeterli. Bu uygulama gramer kurallarına erişim sağlıyorsunuz aynı zamanda kelime girebileceğiniz bir alan var. Bu alana Wortratespiel aracılığı kelime tahmini yaptığınız kelimeleri girerek gramer egzersizi yapabilirsiniz.  Çalışma mantığı çok basit. Oyun size girdiğiniz kelimelerden 1 ya da 2 tanesini bunu siz belirliyorsunuz, yine bunun yanında “verben mit präpositionen” ve bağlaçların en sık kullanılanlarından random değerler getiriyor. Gramer kısmında yardım alarak size sunulan kelimeler ile cümleler kurmaya çalışıyorsunuz. Burada kurduğunuz cümlelerin sağlamasını chatgpt’den yapabilirsiniz. Link

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top